Zapraszamy serdecznie do Ekomuzeum Tkactwa i Barwienia Naturalnego, gdzie każdy krok to odkrywanie piękna i tradycji regionu.
Gdy wejdziesz, natychmiast poczujesz energię rzemiosła. Na pierwszy rzut oka zobaczysz tkaczkę przy pracy – misternie wyplatającą magiczne wzory i historie w tkaninach. Będziesz mieć okazję podpatrzeć jej zręczne ruchy, które zamieniają nić w piękną tkaninę.
W międzyczasie możesz posłuchać opowieści o historii i tradycjach regionu, gdzie barwne wątki splatają się przez osnowę kultury. Dowiesz się, jak od wieków wykorzystywane są naturalne barwniki, jakie znaczenie mają w lokalnych rzemiosłach i jak tworzą niepowtarzalne wzory.
Chcemy podzielić się z Tobą tajemnicami naturalnych barwników – ich pochodzeniem, właściwościami i sposobami ich uzyskiwania. Odkryjemy razem różnorodność źródeł, takich jak rośliny, owady czy minerały, które nadają tkaninom niezwykłe odcienie.
Kaczawska Sieć Współpracy czeka na Ciebie z otwartymi drzwiami, gotowi do dzielenia się naszą pasją i wiedzą!!
Warsztaty tworzenia olejków do ciała to zajęcia, podczas których nauczycie się, jak samodzielnie przygotować naturalny kosmetyk do pielęgnacji skóry. Poznacie różnicę między olejkami eterycznymi o olejami roślinnymi. Zobaczycie jak wytwarza się olejki a jak oleje, i jak je bezpiecznie łączyć oraz jak dostosować receptury do swoich indywidualnych potrzeb skórnych. Do wyboru będą receptury na olejki do masażu, wygładzające, łagodzące, poprawiające koloryt i kondycje skóry oraz dla skóry podrażnionej. Warsztat dla dzieci i dorosłych.
czas: 2 maja 2024; 17.00-18.30.
gdzie: Zielony Wulkan (Rzeszówek 33, 59-540 Świerzawa)
cena: 60 zł/os. lub bilet rodzinny 210 zł, dzieci do 3 lat gratis,
kontakt: +48 693476994 (Marta) +48 606 571 682 (Maciek),
e-mail: kontakt@zielonywulkan.pl
Warsztat Dzikie Smaki to fascynująca przygoda dla miłośników natury. Rośliny nieuprawne oferują szeroką gamę smaków i odżywczych wartości, które można wykorzystać w kuchni. Wiosną w kuchni można wykorzystać pokrzywę, mniszek lekarski , czosnek niedźwiedzi, podagrycznik, ostrożeń warzywny lun rdestowiec. Te rośliny nie tylko dodają smaku i koloru do potraw, ale również dostarczają wartości odżywczych, takich jak witaminy, minerały i przeciwutleniacze.
Jedną z najważniejszych rzeczy, jakie trzeba wziąć pod uwagę przy gotowaniu z dzikich roślin, jest ich identyfikacja. Należy upewnić się, że rozpoznajemy rośliny dokładnie, aby uniknąć przypadkowego zjedzenia szkodliwych roślin.
Nasz warsztat Dzikie smaki to wspaniała okazja, aby zasmakować w nowych smakach i poznawać różnorodność roślinności. Jest to także doskonały sposób na połączenie pasji do kulinariów z miłością do przyrody i zdrowego stylu życia. Warsztat dla dzieci i dorosłych.
czas: 5 maja 2024; 11-14.00.
gdzie: Zielony Wulkan (Rzeszówek 33, 59-540 Świerzawa)
cena: 55 zł/os. lub bilet rodzinny 190 zł, dzieci do 3 lat gratis,
kontakt: +48 693476994 (Marta) +48 606 571 682 (Maciek),
e-mail: kontakt@zielonywulkan.pl